Srečanje čebelarjev ČD Pivka na god sv. Ambroža – zavetnika čebelarjev

Letošnje leto je za čebelarje Čebelarskega društva Pivka še posebej slovesno. Praznujemo namreč 20. obletnico delovanja društva. Lahko pa rečemo, da smo delovali že od leta 1952 kot čebelarska družina Košana in od leta 1964 kot čebelarska družina Pivka, obe vključeni v Čebelarsko društvo Postojna.

V naše društvo je včlanjenih 81 članic in članov, omeniti pa je potrebno tudi najmlajše, ki svoje znanje o čebelarstvu pridobivajo na čebelarskih krožkih in taborih v Osnovni šoli Pivka in Košana.

Kot uvod v praznovanje naše obletnice smo tudi letos, sedmo leto zapored organizirali srečanje čebelarjev na god sv. Ambroža, zavetnika čebelarjev. Društvo vsako leto praznuje v eni od petih župnij v Občini Pivka, no letos pa je bila na vrsti košanska župnija.

Zjutraj smo se zbrali v košanski župnijski cerkvi sv. Štefana – papeža, kjer je koperski škof g. Jurij Bizjak daroval sveto mašo za čebelarje, v zahvalo. Mašo je popestril zelo lep nagovor g.škofa, ki je povezal tako svetopisemske dogodke, kjer so omenjene čebele, med in čebelji vosek, kot tudi pomen čebel za človeštvo v današnjem času. Mašo je spremljalo petje župnijskih pevcev, s branjem beril pa so sodelovali tudi naši čebelarji, predsednik društva pa se je s pridelki naših čebel zahvalil g. škofu Juriju in župniku g. Zdenkotu.

Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki Društva slovenskih čebelarjev Trst, Čebelarskega društva Antona Žnidršiča Ilirska Bistrica in Čebelarskega društva Postojna.

Po maši pa smo čebelarji povabili vse v župnišče, na druženje ob hrani in pijači, ni pa manjkalo tudi medenih sladic, ki so jih pripravile, kot pravijo naši čebelarji, »naše matice«. Seveda je potrebno omeniti tudi naše »godce«, ki so sedaj postali že kar stalni gostje in so nas s svojo glasbo in pesmimi dodatno razveseljevali. Čebelarji smo tako izmenjali marsikatero izkušnjo, malo pokritizirali in pa s pogovori z ostalimi občani predstavili naše delo, delo s mladimi in osveščali o pomenu čebel in čebelarstva v naših krajih in v svetu.

Bliža pa se tudi dan, ko bo Generalna skupščina OZN odločala o 20. maju, svetovnem dnevu čebel, ki ga je OZN predlagala Slovenija, prav na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.

Zavala tudi vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi praznovanja, posebej pa se še zahvaljujemo g. škofu Juriju, g. župniku Zdenkotu, cerkvenim pevcem, godcem, gospodinjam, ki so pripravile slastne sladice in praporščakom čebelarskih društev.

Vabimo pa vas tudi na slavnostno prireditev ob 20. obletnici ustanovitve Čebelarskega društva Pivka, v Krpanov dom, 23. decembra 2017, ob 17. uri.

Naj medi!

Egon Česnik


Pa še nekaj o svetem Ambrožu – zavetniku čebelarjev

Sveti Ambrož, zavetnik čebelarjev, goduje sedmega decembra. Z njegovim življenjem je povezanih veliko legend, ena izmed bolj znanih govori o tem, kako se je Ambrožu še kot dojenčku, ki je na dvorišču spal v zibelki, na glavo usedel roj čebel. Pestunja, ki ga je varovala, je začela kričati in klicati na pomoč. Ambožev oče – veljal je za izvrstnega in izkušenega čebelarja – je ukazal naj pustijo otroka na miru in naj čebel nikar ne poskušajo pregnati rekoč, da se bo roj čez čas sam dvignil. Res se je zgodilo tako in otroka ni pičila niti ena sama čebela. Po tem dogodku je oče dal fantu ime Ambrozij. Ambrozija je grški izraz za mano, ki velja za hrano bogov in z uživanjem le-te si deležen večne mladosti in nesmrtnosti. Ambrozij je postal slaven vojskovodja, konzul Ligurije, l. 374 pa je bil proglašen za nadškofa. Bil je tudi pesnik in glasbenik, posebej znana je njegova ambrozijanska himnika. V cerkev je uvedel ljudsko petje. Ambrozij je bil po smrti proglašen za svetnika, čebelarji in voskarji pa so ga vzeli za svojega zaščitnika.

Foto: Marjan Šajn