V OZN se pripravlja slavnostni dogodek!

Z veseljem vam sporočamo, da je bila po več kot treh letih prizadevanj 17. novembra letos v okviru Ekonomsko-finančnega odbora (2. odbora) Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku soglasno sprejeta resolucija za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Podpirajo jo vse države OZN, 115 držav pa je tudi sopodpisnic resolucije oziroma t. i. kosponzoric, med njimi tudi največje, kot so ZDA, Kanada, Kitajska, Rusija, Indija, Brazilija, Argentina, Avstralija, Indija ter vse države Evropske unije. Namen pobude je svetovno javnost vsako leto opozoriti na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev ter opomniti na pomen čebel za celotno človeštvo ter pozvati h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje.

Pričakujemo, da bosta resolucija in s tem razglasitev svetovnega dne čebel predvidoma dokončno potrjeni med 11. in 20. decembrom na plenarnem zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku.
Država Slovenija bo  organizirala slavnostni dogodek, ki bo potekal v stavbi OZN v New Yorku po potrditvi resolucije na plenarnem zasedanju Generalne skupščine OZN. Datum zasedanja, ki bo predvidoma med 11. in 20. decembrom 2017, bo znan predvidoma konec novembra, ko 2. odbor Generalne skupščine OZN konča svoje delo.

Na ta slavnostni dogodek v stavbi OZN v New Yorku bi radi poleg častnih gostov povabili tudi Slovence, ki živijo tam,  prijatelje, znance, čebelarje…
Spoštovani, v kolikor imate tam svoje sorodnike, prijatelje, znance in bi se le ti udeležili te slovesnosti mi to sporočite na nocb©czs.si , da se dogovorimo o podrobnostih. Ta slovesnost bo svojevrsten in enkraten dogodek, zato je prav, da povabimo na ta dogodek čim širši krog ljudi, predvsem pomebno naših Slovencev, ki živijo tam.

Boštjan Noč, predsednik ČZS