2. odbor ZN soglasno podprl slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dne čebel

New York / Ljubljana, 17. 11. 2017 – Včeraj, na dan slovenske hrane je bil za Slovenijo še posebej pomemben dan. Na delovnem telesu OZN – 2. odboru Generalne skupščine OZN je bila potrjena resolucija o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel. Resolucija je bila nato predana v formalno potrditev na Generalni skupščini OZN, ki bo predvidoma v sredini decembra. Posnetek zasedanja odbora si je mogoče tudi ogledati na povezavi na koncu sporočila.

»I take it that the Committee wishes to adopt this Draft Resolution? / I hear no objection, Draft Resolution is adopted«. S temi besedami je včeraj predsedujoči 2. odboru Generalne skupščine OZN zaključil točko Slovenije, da se pobuda za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. S tem je bila resolucija potrjena in predana v formalno potrditev na Generalni skupščini OZN sredi decembra.

Pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel so podprle vse države sveta, dodatno pa se je 115 držav (med katerimi so tudi vse države članice EU, kot tudi druge največje države, kot so ZDA, Kitajska, Rusija, Brazilija, Avstralija, Indonezija) odločile za kosponzorstvo resoluciji.

Minister mag. Dejan Židan je ob tej priložnosti izpostavil: »Po treh letih trdega dela se približujemo cilju. Soglasna podpora na 2. odboru Generalne skupščine OZN je okrepila naša pričakovanja, da bodo Združeni narodi decembra na plenarnem zasedanju Generalne skupščine razglasili svetovni dan čebel. Zakaj je pomembno prizadevanje Slovenije za razglasitev tega dne? Svet razume naša prizadevanja in aktivnosti kot pomemben prispevek naše države v borbi proti svetovni lakoti. Vsaka tretja žlica hrane je namreč odvisna od čebel in drugih opraševalcev, ki pa jih ogrožajo podnebne spremembe, kemikalije ter obremenitve okolja. Tudi v prihodnje bo rast kmetijske proizvodnje možna le, če se bomo zavedali pomena čebel in drugih opraševalcev, jim pomagali ter jih zaščitili.«

Pobuda za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel je od ideje in pobude predsednika Čebelarske zveze Slovenije leta 2014, ko je marsikdo dvomil v uspeh in realnost te ideje, pa do skorajšnje razglasitve »prehodila« že dolgo pot. Po podpori predsednika republike leta 2014 je nato v letu 2015 potekalo široko informiranje držav, organizacij in širše javnosti. Po tem obdobju pa potekajo aktivnosti na ravni OZN. Pri uradnem postopku razglasitve je bila ključna vloga FAO, specializirane agencije OZN za prehrano in kmetijstvo, s sedežem v Rimu, v drugem koraku pa vloga OZN v New Yorku.

Že pred uradno obravnavo je pobuda za svetovni dan čebel doživela široko podporo – kar je potrdilo, da je številnim državam skupna skrb za čebele. Slovenija je bila prepoznana po skrbi za čebele in je začela pridobivati na ugledu kot čebelarska dežela, kjer vsak 200-ti prebivalec čebelar, država, ki se ponaša z odličnimi čebelarji in razvitim čebelarskim sektorjem. Prav tako so bile številne aktivnosti in ukrepi Slovenije prepoznani kot primeri dobre prakse, številne države pa so začele izražati interes po krepitvi sodelovanja na tem področju. Takšno sodelovanje je pomenilo tudi izhodišče za začetek oziroma krepitev sodelovanja na drugih področjih in konkretnih projektih. Sledila je močna in enotno podpora tudi v FAO. Pobuda je bila deležna soglasne podpore držav članic na Odboru za kmetijstvo FAO, Svetu FAO in Konferenci FAO. Konferenca FAO je julija 2017 dokončno potrdila resolucijo o razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel in sprejela odločitev, da se resolucijo predloži v obravnavo in sprejem na Generalno skupščino OZN v New Yorku.

Od julija do septembra letos je nato potekala priprava nove resolucije, ki je bila poslana vsem državam članicam OZN, s prošnjo za ponovno podporo. V začetku oktobra so se začele neformalne konzultacije o osnutku resolucije. Pogajanja o osnutku resolucije so bila uspešno zaključena že pred vložitvijo osnutka resolucije v uradno obravnavo na 2. odbor (18. oktobra). 1. novembra je bila resolucija uradno predstavljena na plenarnem zasedanju 2. odbora Generalne skupščine.

http://www.mkgp.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/9691/

Vir: ĆZS