Medeni teden v Pivki

Čebelarsko društvo Pivka in Zavod za turizem Pivka vabita na Medeni teden v Pivki, ki bo potekal med 22. in 29. majem 2023. V tem tednu bo v Pivki gostoval čebelarski paviljon ČZS – paviljon Medena zgodba. Za obiskovalce smo pripravili širok nabor strokovnih in poljudnih dogodkov.
Organizacija Medenega tedna v Pivki je rezultat odličnega sodelovanja med ČD Pivka in Zavodom za turizem Pivka, pod okriljem katerega deluje Center o velikih zvereh Dina Pivka. Razstavišče v Krpanovem domu v Pivki na zanimiv in tehnološko napreden način podaja informacij o pomenu ohranjanja medveda, volka in risa, njihovi biologiji ter ekosistemski vlogi. Pomemben poudarek dajejo razbijanju stereotipov o velikih zvereh, predstavitvi izzivov sobivanja, in primerov dobrih praks. Ključen vidik sobivanje je namreč zmanjševanje konfliktov.
Za čebelarje lahko sobivanje z medvedi predstavlja velik izziv, saj lahko naredijo veliko škode na naših čebelnjakih. Ravno z namenom izobraževanja in prikaza rešitev je ena izmed postaj razstavišča prav čebelnjak, ki je obogaten s številnimi podatki o čebelah in medvedih.
V Centru Dina Pivka so prepoznali potencial čebelarskih vsebin in jih vključili tudi v njihove pedagoškega vsebine. Program »V čebelji dnevni sobi« sem zasnoval Franko Dolgan, ekološki čebelar in predsednik ČD Pivka. Čebelarske delavnice, oglede učnega čebelnjaka pri OŠ Pivka in pokušine medu pa v ČD Pivka izvajam tudi v okviru medgeneracijskih počitniških aktivnosti in drugih dogodkih, ki jih organizira Zavod.
Čebelarska dejavnost je v občini Pivka možno zastopana in se pogosto vključuje v ponudbo za domačine in turiste. ČD Pivka šteje preko 90 članov, mnogo od nas čebelari na ekološki način. V veliko zadovoljstvo nam je, da vas lahko povabimo na za nas večji dogodek letošnjega leta – vabljeni, da nas obiščete. Veselimo se, da se spoznamo, morda znova srečamo in povežemo.
Program Medenega tedna v Pivki:
22. maj ob 17.00 – OTVORITEV Medenega tedna v Pivki
25. maj ob 17.00 – Film MEDENA DEŽELA v Kino Pivka in voden ogled paviljona
27. maj med 10.00 in 17.00 – DRUŽINSKI MEDENI DAN (delavnice*, vodeni ogledi, degustacije medenih izdelkov)
28. maj ob 13.00 SPREHOD MED KALI IN JEZERI
Urnik za ogled paviljona:
Torek–Petek (23.–26. 5) 10.00–15.00
Sobota–Nedelja (27.–28. 5.) 10.00–17.00
Razstava Bodi Čebela / Be a Bee*
V sodelovanju s Hišo kulture Pivka bo v času Medenega tedna v Krpanovem domu v Pivki, pred katerim bo stal paviljon, gostovala razstava Polonce Lovšin Bodi Čebela / Be a bee.
Razstava Bodi čebela / Be a bee in delavnice bodo potekale v okviru projekta ReNature, ki ga sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP 2014-2021 in pripadajoča slovenska udeležba.
Sprehod med kali in jezeri v okviru Tedna slovenskih parkov organizirata Krajinski park Pivška presihajoča jezera in Študijskega krožka Kulturna dediščina v turizmu (mentorica Marjeta Marinčič).