Pomen propolisa v prehrani

Propolis je primarni čebelji pridelek tako kot med in ostali čebelji pridelki. Vsaka čebelja družina ga prideluje za svoje potrebe. Osnovne surovine iz katere čebele naredijo propolis, so smole in drugi izvlečki rastlin, s katerimi se rastline varujejo pred okužbami. Čebele nabirajo veliko različnih smol, ki jih ob gnetenju oplemenitijo še z izločki svojih žlez ter drugimi čebeljimi pridelki.

Sam čebelar mora dobro poznati lastnosti propolisa kot tudi lastnosti posamezne čebelje družine in njihov nagon po iskanju in nabiranju smol v naravi. Samo pridobivanje propolisa je odvisno tudi od klimatskih pogojev kot tudi od same postavitve čebelje družine v prostoru kjer je v bližini dovolj dreves kot tudi podrasti. Uspešnost pridobivanja propolisa je tako odvisna od več faktorjev. Seveda je tudi odvisno od znanja in izkušenj čebelarja, ki jih pridobi tekom let pridobivanja propolisa.

Za čebeljo družino je propolis enako pomemben čebelji pridelek kot ostali čebelji pridelki. Čebelja družina ga potrebuje za premaz svojega bivališča, za zadelovanje notranjih špranj in razpok v bivališču. V tem primeru se čebelja družina bojuje proti prepihom in svetlobi. Uporabljajo ga tudi kot sestavni del pri gradnji satja. Ne nazadnje se z njim bojuje tudi pred mikrobi in plesnimi.

Propolis ima zelo široko uporabnost. Tega so se zavedali že v starem Egiptu. Njegovo uporabnost so poznali tudi Grki in Rimljani. Uporabljal se je za notranjo kot zunanjo uporabo pri človeku kot tudi pri živalih. V začetku 20. stoletja se je njegova uporabnost močno povečala po zaslugi v ljudskem zdravilstvu kasneje pa tudi na osnovi številnih znanstvenih raziskavah.

Propolis ali kot mu pravimo čebelarji zadelavina se uporablja v zrnih ali prahu. Poznana je tudi njegova pestrost pri izdelavi raznih izdelkov. Tako je najbolj znani izdelek propolis tinktura, nato bomboni v katerih je dodan propolis, razne kreme, zobne paste, svečke, balzami, mazila tudi mila. Propolis se uporablja tudi v kombinaciji z ostalimi čebeljimi pridelki. Ne smemo pozabiti, da je propolis ne pogrešljiv v apiterapiji.

Propolis človek uporablja že tisoče let, njegov široka uporabnost v tem hitrem tempu in na podlagi številnih znanstvenih raziskavah pridobiva na pomenu. Zelo pomembna je seveda tudi njegova pridelava, zato moramo čebelarji imeti dovolj znanja in tudi izkušenj za kakovostno pridobivanje propolisa.

Pripravil: Tomaž SAMEC