ČD Pivka na ekskurziji po Dolenjski

Skoraj smo že v zimskem času, čebelarji smo zaključili s čebelarskim letom in z delom pri čebelah,  sedaj pa je čas, da se malo poveselimo, pa tudi izobražujemo.

V Čebelarskem društvu Pivka smo zato v nedeljo, 26. 11. 2023, organizirali čebelarsko ekskurzijo v še kar zeleno Dolenjsko. Izleta se je udeležilo 32 čebelarjev in njihovih »matic«, tako, da nam ni bilo dolgčas na avtobusu.

Začeli smo s kulturnimi dogodki. V z jutranjim soncem obsijani Mirni Peči, smo najprej obiskali muzej dveh velikih Slovencev, Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Muzej je res lepo urejen in tam smo izvedeli marsikatero zanimivost iz njunih življenj. Tudi razstavni eksponati te ne pustijo ravnodušnega, saj so tam razstavljene originalne harmonike Lojzeta, pa tudi druga gasbila. Na koncu pa smo seveda morali zapeti Lojzetovo pesem Čebelar.

Pot nas je vodila naprej po tej zeleni pokrajini, kot da ni zime, do prelepe Višnje Gore.  Znamenita stara šola v Višnji Gori je postala poučen labirint, ki ga je navdihnila kranjska sivka. Vstopnica v čebelji svet je edinstvena doživljajska razstava z virtualnimi junaki, člani slovite čebelarske družine Rothschütz iz Višnje Gore. Prisluhnili smo Filipu na Travniku, raziskovali čudežni svet čebel in Emilove podjetniške podvige v Laboratoriju ali odkrivali blagodejne učinke medu v Kuhinji skupaj z Antonijo.

Bližal se je čas za kosilo in druženje, zato smo se odpeljali v hribovito vasico s čudovitim razgledom, Oblo, na kmečko kosilo. Malo smo pokramljali in si izmenjali vtise ob dobri hrani in že je bil čas za odhod.

Naslednja postanek je bil pri Čebelarstvu Rogelj v Osredku nad Stično, kjer je doma naša Kranjska sivka. Družina Rogelj skrbi za zelo urejeno posestvo, kjer smo si ogledali sodobne čebelnjake, ogledali smo si medovite rastline, ki so jih tukaj namenoma nasadili, videli unikatni napajalnik za čebele in opazovali čebele v panju v katerem so čebele zgradile satje tako kot to delajo v naravi, izven urejenih panjev. Družina Rogelj nudi tudi apiterapijo, prenočišča in degustacijo pridelkov, različne vrste medov, cvetni prah, medeni liker, medena salama in medeno pivo. Čeprav smo bili že siti od kosila, je degustacija zelo dobrodošla, same dobrote. Seveda je, kot je med čebelarji trda navada, tekla beseda o čebelah in z čebelami povezanih doživljajih. Poslušali smo predstavitev čebelarstva in način čebelarjenja ter delo z apiterapijo, s strani g. Roglja in njegove hčerke. Na koncu pa še izmenjava mnenj in izkušenj s čebelarjenjem med nami vsemi.

No zmračilo se je hitro in tudi mi smo se počasi odpeljali proti domu. Na avtobusu pa ni manjkalo pogovorov in izmenjav vtisov s ekskurzije. Tudi šaljivih, zlasti tistih o petju pri Slaku.

Naj medi

Egon Česnik

 

Viri:

Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, Mirna Peč

Hiša kranjske čebele, Višnja Gora

Čebelarstvo Rogelj, Osredek nad stično