Čebelarji na Notranjskem v podporo svetovnemu dnevu čebel

Pivka – Predstavniki čebelarske zveze Slovenije so v podporo razglasitvi 20. maja kot svetovnega dneva čebel včeraj obiskali Notranjsko. Zaključna prireditev je bila v kulturnem domu v Pivki.

Svoj obisk so zjutraj začeli v Logatcu, nadaljevali v Cerknici, na Blokah, v Loški dolini, Postojni in ga sklenili v Pivki, kjer je bila tudi zaključna prireditev. Prireditev je odprl moški pevski zbor iz Pivke s Slakovo pesmijo Čebelice, zapel pa nam je tudi nekaj drugih pesmi. Poleg zbora so nastopali tudi otroci iz osnovne šole Pivka, ki so deklamirali pesmice in harmonikaši iz glasbene šole. Za zabavo je poskrbel tudi Martin Krpan, ki je povedal, da je bil na Notranjskem rojen tudi Anton Žnideršič, po katerem se imenuje panj (AŽ), ter omenil panjske končnice z različnimi figurativnimi motivi.

Poleg nastopajočih so bili tudi trije govorniki. Prvi je nastopil predsednik Čebelarskega društva Pivka Franko Dolgan, ki je bil oblečen v slavnostno čebelarsko obleko. Povedal je, da je v društvu 73 čebelarjev, od tega ima polovica NPK (nacionalna poklicna kvalifikacija) čebelar. Končal je s pregovorom Po pčelah se vižej, ki pomeni, po čebelah se zgleduj.

Drugi govornik je bil župan občine Pivka Robert Smrdelj. Med drugim je pohvalil čebelarje, ki so prostovoljno prispevali med za slovenski zajtrk.

Del dolge poti do razglasitve že prehojene

Zadnji je govoril predstavnik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. V zadnjih treh mesecih od 3. decembra lani je obiskal 204 od skupno 207 čebelarskih društev. Pohvalil je njihovo sodelovanje z občinami, ki je na visoki ravni. Obiski društev so bili namenjeni podpori razglasitve 20. maja kot svetovnega dneva čebel.

Do te razglasitve je dolga pot. Del je je že prehojene, saj v Sloveniji je visoka podpora. Prav tako pa je predlog dobil 100-odstotno podporo tudi v Koreji na Apimondiji 2015. Če bo tako visoka podpora tudi septembra 2017 v New Yorku, bo 20. maj razglašen kot mednarodni dan čebel. Ideja prihaja iz Slovenije, saj je čebelarstvo pri nas zelo močno in v samem svetovnem vrhu. Večina čebelarjev ima čebelnjake, kjer je visoka higiena, ki je drugje po svetu ni, poznamo tradicionalne panjske končnice, čebelarji imajo svojo slavnostno obleko, prapore, poznana pa je tudi medica, medenjaki, lectova srca in še kaj bi se našlo. Podelil je tudi priznanja.

Vir: Lokalni utrip, Klavdija Hiti