Apislovenija 2016

Na celjskem sejmišču marca tradicionalno, letos 12. in 13. marca, skupaj s Celjskim sejmom, pripravljamo največje srečanje čebelarjev in vseh ljubiteljev čebel v Evropi ApiSlovenija. Organizatorja z zadovoljstvom ugotavljava, da lahko letos pričakujeva izjemno veliko število razstavljavcev in obiskovalcev. Svojo ponudbo opreme za čebelarjenje bodo predstavili tako slovenski kot tuji proizvajalci. Med njimi tudi taki, ki jih bomo v Celju videli prvič.

Mednarodna prodajna razstava z več kot 100 specializiranimi ponudniki, bo potekala na več kot 3.000 m2 razstavne površine, v dvoranah D in E. Poleg vse opreme in materialov za čebelarjenje, bodo na ogled in naprodaj medovite rastline, izdelki iz medu, predstavili se bodo inovatorji. Poskrbeli smo tudi za najmlajše obiskovalce, ki bodo v otroškem kotičku slikali na panjske končnice (sejemska dvorana D).

Strokovni posvet, ki pomembno sooblikuje dogajanje na ApiSlovenija, bo letos prvi dan v znamenju  pobude za razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel in priložnosti, ki jih ta prinaša za številne gospodarske panoge. Mednarodne okrogle mize, ki bo potekala v soboto, 12. marca 2016 v skupni organizaciji z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, se bodo udeležili tuji ministri, ki so med prvimi podprli prizadevanja Slovenije na področju čebelarstva in pobudo za Svetovni dan čebel: g. Sándor Fazekas, minister za kmetijstvo Madžarske, ga. Snežana Bogosavljević Bošković, ministrica za kmetijstvo in okolje Republike Srbije, dr. Petar Ivanović, minister za kmetijstvo in razvoj podeželja Črne gore in g. Patrik Mlynář, namestnik ministra za kmetijstvo Češke republike. Ministri bodo razpravljali o pomembnosti in razvitosti čebelarstva v svojih državah ter pozitivnih učinkih, ki jih bo razglasitev 20. maja za Svetovni dan čebel imela na različne gospodarske panoge. Predvidene učinke le tega na slovensko gospodarstvo bosta na okrogli mizi predstavila minister za gospodarski razvoj in tehnologijo g. Zdravko Počivalšek in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Po okrogli mizi bodo ministri slavnostno podpisali poseben dokument v podporo pobudi, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. Nedelja bo že tradicionalno namenjena predstavitvi dobrih čebelarskih praks.

Podroben program strokovnega dela ApiSlovenije najdete na spletni strani www.ce-sejem.si.

PROGRAM:
SOBOTA, 12. MAREC
9.00–18.00: Prodajna razstava (sejemska dvorana D in E)
9.30–12.30: Alenka Jurić, dr. vet. med. – Izobraževanje čebelarjev, zlasti začetnikov o
zdravstvenem varstvu čebel
13.00–13.30: Odprtje posvetovanja in pozdravni nagovori novega predsednika ČZS in gostov
13.30–14.30: dr. Janez Posedi in mag. Andreja Kandolf Borovšak – Varnost in kakovost čebeljih
pridelkov – naša trajna skrb in odgovornost
OSREDNJA TEMA: »SVETOVNI DAN ČEBEL« – PRILOŽNOST TUDI ZA SLOVENSKO GOSPODARSTVO
15.00–16.00: Okrogla miza o svetovnem dnevu čebel

NEDELJA, 13. MAREC
9.00–18.00: Prodajna razstava (sejemska dvorana D in E)
9.00–9.45: Predvajanje promocijskih čebelarskih filmov
9.45–10.00: Razglasitev zmagovalcev mednarodnega natečaja čebelarske fotografije ČZS 2015
10.00–13.00: OSREDNJA TEMA: DOBRA ČEBELARSKA PRAKSA
• Boris Bučar – Prehrana čebel
• Marjan Dolinšek – Predstavitev osmukalnika
• Franjo Podrižnik – Moj način čebelarjenja v AŽ-panju
• Slavko Lešek – Moj način čebelarjenja v LR-panju
• Gianfranco Cadeddu – Predstavitev novih sredstev za zatiranje varoj – ApilifeVar
• Dr. Ulrike Lampe – Predstavitev novih sredstev za zatiranje varoj – MAQS
Vsako predavanje bo trajalo približno 30 min.
Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.
Vabljeni, da nas skupaj s svojimi člani obiščete na ApiSlovenija, sodelujete na mednarodni okrogli v podporo razglasitvi 20. maja za Svetovni dan čebel v soboto, 12.3.2016 in na sejmu izbirate med najboljšo opremo in pripomočki za čebelarjenje za dober začetek nove čebelarske sezone. Veseli bomo vašega obiska.

Lep pozdrav do snidenja na sejmišču.

Boštjan Noč
predsednik
Čebelarska zveza Slovenije