10 let medenega zajtrka

V petek 18.11.2016 je potekal šesti tradicionalni slovenski zajtrk in peti dan slovenske hrane. Letošnja novost je, da si bodo hrano na nekaterih šolah pripravili kar učenci sami. Mineva tudi 10 let od prvega medenega zajtrka, iz katerega se je tradicionalni zajtrk razvil.

l_53552_1

Vrtec Pivka

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti predstavljamo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k  pravilni in zdravi prehrani. Ozaveščamo o pomenu živilsko-predelovalne industrije.  Posebno pozornost pa namenjamo pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

trad_zajtrk_2016_04

OŠ Košana

Čebelarsko društvo Pivka je tudi letos sodelovalo pri tem dogodku tako v Osnovni šoli Pivka in vrtcu v Pivki, pa tudi v vrtcu in osnovni šoli Košana. Naši čebelarji vsako leto

darujejo caa 25 kozarcev medu za zajtrk, tako že 10 let.

trad_zajtrk_2016_11

Vrtec Košana

Točno ob 10. uri pa so se učenci košanske šole vključili v petje Slakove pesmi Čebelar in tako je nastal verjetno najštevilčnejši pevski zbor, z namenom da obeležimo 10. obletnico Medenega zajtrka. Posnetke si lahko ogledate na YouTube kanalu Čebelarske Zveze Slovenije.

 trad_zajtrk_2016_20

Učenci košanske šole pojejo Slakovo pesem Čebelar

 

Foto: OŠ Košana, OŠ Pivka, Občina Pivka